Er lopen zenuwbanen van de hersenen naar hart en banen van hart naar de hersenen.
Het hart stuurt meer signalen naar het Brein dan de hersenen naar het hart. De hersenen en het hart communiceren met elkaar en samen communiceren ze weer met de rest van het lichaam. In hoe we ons voelen of hoe we handelen maakt het een heel verschil of de signalen die ze sturen harmonieus of chaotisch zijn.
Een hartritme met onregelmatige pieken stuurt een boodschap naar de hersenen dat we van slag zijn. Een regelmatig golvend harmonieus hartritme stuurt een boodschap aan de hersenen dat alles okay en in balans is.
Deze gegevens worden door het zenuwstelsel (nervus vagus) getransporteerd. Ze beginnen in hart gaan naar het 1e brein en vandaar naar de amygdala in het 2e brein. De aard van het signaal vertelt het 2e brein wat er in het hart en lichaam omgaat. Terwijl het 3e brein het 2e brein aftast en categoriseert wat hij tegenkomt. Dit kan het 3de brein benoemen als gevoelens van angst, boosheid, verdriet, plezier, waardering etc
Wanneer we ons voorstellen alsof we door ons hartgebied heen ademen en een positief gevoel oproepen kunnen we de signalen van ons hart naar ons brein direct veranderen, waardoor onze perceptie beïnvloeden en ons gevoel verbeteren. Dit noemen we HARTCOHERENTIE.
Het signaal is van invloed op hoe ons brein waarneemt en is een belangrijke weg, waardoor ons hart ons gevoel beïnvloedt.


Hoe de activiteit van het hart ons denkvermogen beïnvloedt.

Het 3e brein heeft invloed op ons vermogen tot helder denken. Het brengt informatie van het hart naar de thalamus. Een van de functies van de thalamus is het verspreiden van de informatie die binnenkomt naar de verschillende delen van het 3e brein en er voor te zorgen dat de signalen elkaar aanvullen.
Wanneer de signalen van het hart naar de thalamus een onregelmatig patroon geven met pieken en uitschieters, verhinderen zij de thalamus deze functie naar behoren uit te voeren. Dit heeft een remmende werking op de cortex tot gevolg. Reacties worden vertraagd en helder denken is een probleem. Daarom kan het gebeuren dat als je boos bent of van slag je dingen zegt of doet die je normaal niet zou zeggen of doen.
Wat er gebeurde dat je zo gestresst was dat de signalen in je zenuwstelsel niet op elkaar waren afgestemd waardoor er onregelmatig hartritme ontstond en je hersenen en lichaam niet meer optimaal functioneerden. Positieve gevoelens en gelijkmatig hartritme daarentegen de hersenen makkelijker om informatie te verwerken.Dit betekent dat onze fysieke reflexen sneller werken en we helderder kunnen denken. We zien meer oplossingen en voor problemen en situaties waarin we ons moeten concentreren nadenken en beslissingen nemen.
Een overmaat van mentale en emotionele geluiden in het brein maakt het moeilijk om waar te nemen wat er feitelijk gaande is. Overbelasting van de circuits in de hersenen maakt het moeilijker om te focussen te leren, belangrijke details te onthouden en geestelijke stabiliteit te behouden.
Het hele hersensysteem is overbelast. Examenvrees  of dat familieleden heel hard door elkaar praten is een voorbeeld van mentale ruis…

Heeft u het antwoord gevonden?