1. Herkennen
Herken dat je gestrest voelt en neem ( het hoeft slechts een fractie van een seconde te zijn) een time-out, zodat je afstand neemt van je gedachten en gevoelens kunt nemen.


2. Verplaatsen
Richt je aandacht op het gebied rond je hart. Stel je voor dat je adem door je hart -of borst gebied stroomt, terwijl je iets langzamer en dieper ademhaalt dan normaal.

Neem 4 of 5 seconden voor de uitademing. Span je niet maar laat de de adem vanzelf gaan. Ga door met het zo ademen terwijl je door de volgende stappen heen gaat.


3.activeren
Roep een prettig gevoel op.

Dit kan een spontaan gevoel van waardering of vriendschap zijn voor iemand een mooie plek in d natuur of een dierbare herinnering in je leven. Het is belangrijk het gevoel echt te voelen en er niet alleen maar aan te denken. 


4. Vragen
Vraag je af wat je in deze situatie anders zou kunnen doen of wat de stress zou doen verminderen.

Probeer een minder stressvolle oplossing te kiezen ook al voel je het nog niet.


5. Opmerken en handelen
Merk de veranderingen op in je manier van denken en in je gevoel over de situatie.

Probeer zo lang mogelijk bij deze nieuwe gedachtes en gevoelens te blijven. Handel ook naar jouw nieuwe inzichten.
De term “freeze-frame” is Hollywood jargon een film te pauzeren om een enkel plaatje goed te bekijken.


Uit onderzoek blijkt dat op het moment dat je stappen 2 en 3 doet en je voortzet dat je ademvis je hartstreek binnenkomt en je een positief gevoel oproept dit een kalmerend en harmoniserend effect heft op je heel zenuwstelsel. Er vindt ook een verhoogde samenwerking plaats van je zenuwstelsel, je hart en hersenen.
Door de freeze-frame techniek breng je een verschuiving teweeg in de aard van de signalen die van je hart naar je hersenen gaan. De innerlijke ruis wordt teruggebracht en de drie breinen werken beter samen. Daardoor ben je minder gestrest kun je helderder denken beter presteren en heb je het meer naar je zin.
Door te leren de baas te zijn over je hartritme bouw je je emotionele veerkracht weer op.

Heeft u het antwoord gevonden?